41328
 

Skratt i svängen med biski!

Det är nästan 16 grader kallt, helt klart väder och orörd manchester i pisten. Solen är på väg upp över bergskammen och vi hör hur Vincent skrattar när Fanny svänger så att biskin lutar ordentligt när de kommer ner mot liften där hans mamma Linda och pappa Viktor väntar. Fannys långa flätor gungar i svängen och Vincent är röd om kinderna och har imma på glasögonen, men roligt det har han!

För föräldrar som har barn med funktionshinder är kanske inte en skidsemester i Sälen det första man tänker på när man planerar en resa för hela familjen. Linda och Viktor tillhör undantagen och kan rekommendera andra att njuta av en aktiv vintersemester där alla har utbyte av vistelsen med härlig skidåkning. I Sälen är det Hundfjället som erbjuder funktionell skidåkning och här finns det sitskis, skicarts, biskis att hyra och behöriga instruktörer.

pistör i sälen © foto peter ahlbin

Linda och Viktor möttes som säsongare i Sälen och har sedan regelbundet återkommit till fjället både sommar och vinter som gäster. Sälen är lite som ”hemma” och här finns dessutom många goda vänner sedan deras tid som sjungande artister på Wallmans.

Sonen Vincent hade lite bråttom ut i världen, föddes tio veckor för tidigt och den tuffa starten gav honom en skada som är en form av cerebral pares, även kallad cp-skada. Skadan påverkar Vincents motorik vilket gör det svårt för honom att åka skidor på egen hand. För övrigt är Vincent som vilken annan glad femåring som helst och precis som mamma och pappa älskar han snö och skidåkning.

- Vi väljer att se möjligheter och njuter av allt som faktiskt går att genomföra och på så sätt undanröjer vi hinder som annars hade stoppat oss. För oss var det en självklarhet att vår grabb skulle få uppleva den här härliga känslan man får vid skidåkning, säger Viktor.

För att åka lift och köra biski på egen hand utan skidinstruktör krävs att man har licens för detta. Utbildningen är med anläggningens egen instruktör och är på minst tolv lektionstimmar. Just nu är mamma Linda på god väg att få sin licens vilket gör att familjen kan åka skidor och biski var och när som helst framöver.

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se

Faktaruta

Funktionell skidåkning finns på Hundfjället i Sälen
Bokas via skidskolan.
Kostar som ”vanlig” skidlektion.

länk till Skistar >>

41307