Bröllop i Sälen  foto peter ahlbin

Ljudet av Nikonkamerans slutare och min fotograf Peters glada tillrop till paret bildar ljudkuliss till fotograferingen med dagens brudpar. I det fina motljuset utanför vagnslidret på Olnispagården i Sälen singlar små snöflingor sakta ner.
- Jaa, bra där, håll så, vrid ut lite, snyggt, bra!
Han låter kameran gå för om det blir tyst blir paret osäkra och stramar upp sig, inte bra alls, då är det bättre att kasta femtio eller hundra bilder som inte blir något av.

För oss två är dagens fotografering en av många bröllopsfotograferingar, ett rutinuppdrag som ändå är unikt varje gång. För paret vi fotograferar är det här dagen B, B som i bröllop när allt ska bli och vara perfekt. Vi är en del av den här dagen och vi har ett ansvar att dokumentera och göra så fina och unika bilder som möjligt, precis som paret önskar sig.

20061
 

Långt innan vi hamnar här i skarpt läge framför kameran har vi haft kontakt med brudparet flera gånger. Eftersom de flesta par vi fotograferar är inresta gäster till Sälen "träffas" vi de första gångerna via mail eller telefon. Så småningom är det dags att träffas face to face för att lära känna varandra och se på bilder tillsammans. För det mesta har paret i det här läget inga förväntningar på att de ska göra succé framför kameran.
- Jag blir aldrig bra på bild! är ett ständigt återkommande och lite oroligt uttryck.
- Då har du inte varit hos rätt fotograf, responderar Peter,
- alla blir bra på bild här om ni bara litar på oss och kopplar av.

Att göra en bröllopsfotografering handlar om att dokumentera känslan mellan honom och henne. Idag är dagen då de valt att celebrera sitt förhållande och inför präst eller vigselförrättare lovar att älska varandra i nöd och lust. Det är högtidligt och speciellt och det är vår ambition att det ska synas på bilderna. Då handlar det om känslan, om ögonkontakt, om handen som stryker en kind eller rättar till slipsen eller knapphålsblomman och om skrattet och glada ögon.

Vinterbröllop är av naturligs skäl en storsäljare hos oss i Sälen. Det betyder att det ofta är kallt, mycket snö och ibland både blåst och snöfall. De flesta vill så klart ta sina bilder utomhus i vintermiljö och det fungerar i de allra flesta fall. Brudarna är helt fantastiska på att inte frysa, står baraxlade fast det är tjugo minusgrader!

För att vi ska klara det här krävs lite planering med att ha renfällar med att stå på i finskorna, vita flecefiltar att värma paret med mellan tagningarna, paraplyer mot snöfall så att lockarna inte raknar, hårspray modell hård fixering och en sminkväska med brett innehåll.

Att vi är två som arbetar vid fotograferingen gör att vi har koll på hur allt ser ut och även får med lite udda bilder från "fel sida" så att säga. När paret har fokus på Peter fotograf kan jag som assistent ta bilder ur en annan och oväntad vinkel. Vi hjälps åt att se till att slipsen sitter rakt, att lockarna inte skymmer ögonen och att klänningen sitter rätt och släpet ligger snyggt. Det är kreativt, väldigt trevligt och lättsamt och i efterhand får vi ofta höra av paren att det helt oväntat var en av dagens bästa och roligaste stunder.

Faktaruta

www.ahlbins.se
- alltid en kreaktör och en fotograf
- flera paketlösningar att väja på
- alla bilder till er på dvd, hög- och lågupplösta

 

bröllop i sälen © peter ahlbin