pistör hundfjället © peter ahlbin sälen

Vernissage i det gröna

Dalahästen är en av de mest kända symbolerna för Sverige och har en historia tillbaka ända till 1600-talet i Dalarna. Den är den vanligaste souveniren som turister köper och från att ha varit självklart engelskt röd finns den numera i ett oändligt antal grundfärger.

pistör i sälen © foto peter ahlbin

Mycket färg har vi också på vår lokala konstnär Catta Hjort Tolstoys tavlor av just dalahästar. Tavlorna är målade företrädesvis i akryl, färgstarka och dessa stiliserade dalahästar gör allt möjligt, åker skidor, spelar fiol, åker MC eller boxas t.ex.

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se

Catta själv är en mycket färgstark lokal person med mängder av energi i kroppen. Till vardags är hon idrotts- och bildlärare på Sälens skola och gillar golf, träning och natur på sin fritid. Hur hon hinner få fram sina tavlor och dessutom se till att de syns på rätt ställen är en gåta.

SälenGuiden träffade Catta på Orsa camping där hon har vernissage i det gröna vid inspelningen av Kalle Moreus och hans gäster för ”Moreus Med Mera”. Här presenterar hon både stora och mindre tavlor för publiken som minglar och passerar på väg in till inspelningen. Det är självklart att alla förstår att det är just dalahästar som är avbildade och hästarnas aktiviteter väcker både förundran och glada skratt och är absolut en snackis bland gästerna.

Faktaruta

Cattas dalahästar finns att köpa i Sälen under vintern och på olika event under sommarhalvåret. På bloggen http://hjortisalen.blogspot.se/ kan du kika in på Cattas konstgalleri och även få kontakt med henne via kontaktformulär där.

40168