dalskidan © felicia ahlbin

Vad gör de på skidshopen innan snön kommer?

Med en lång, mild och grön höst här i Sälen så slog den här tanken mig ungefär som klassikern ”vad gör de på banken efter kl 15.00?” Vad gör de på skidshopen egentligen, innan snön kommer?

Jag bestämde mig för att ta reda på det en dag och åkte in till en av Sälens mest proffsiga sportbutiker, Dalskidan i Sälens by. Butiken drivs av syskonen Hansson, Martin och Erica som båda tävlat i landslaget i alpin skidåkning. Dom borde veta allt om branschen och vad den gör, eller hur?

Helt oanmäld dyker jag upp och fräck som jag är tar jag mig in via dörren med skylt ”endast personal” eftersom det var den som var öppen. Det är tänt i den stora butiken, det skramlar lite i bakgrunden av något obestämt och det är tomma emballage staplade mot en bänk. Någon eller några är i alla fall här tänker jag och upptäcker en levande människa i ett pyttelitet kontor strax innan butiksutrymmet. Tadaaa, möt Martin Hansson, the one and only!

dalskidan © felicia ahlbin

Glada ögon och ett stort leende har den här meriterade killen! Han lyssnar intresserat på mina funderingar och undrar sedan var han ska börja. Från början då tack, menar jag så klart. ”Ja, men det börjar redan i februari, jobbet med vad vi gör nu under hösten”! Ursäkta? Jo, för då åker vi på mässa nere i Europa och gör en del inköp och kollar av trender och nyheter för kommande vintern. I mars är det den stora inköpsmässan i Åre där alla leverantörer och agenturer är på plats och då ska man bestämma nästan allt för kommande säsong. Ja, så klart! Framförhållning behövs och varorna ska produceras för leverans senare under året.

”Ja, men Martin, under sommar och höst, hur får ni tiden att gå?”
- Under sommaren försöker vi vara lite långlediga eftersom vi jobbar riktigt mycket under vintersäsongen säger han lite blygsamt. Men redan i augusti börjar tävlingsåkare och deras klubbar att höra av sig för att få sina specialtillverkade- och eller specialinställda pjäxor och skidor framtagna inför kommande säsong. Vi har en kille, Kevin, som är specialist på den gruppen kunder, det handlar om millimeterprecision här! När vi kikar in i verkstaden står verkligen en ung kille i strumplästen där och får benen mätta med laser för perfekt passform på sina tävlingspjäxor.

- Sen har vi rekrytering av personal till skidshopen inför vintern. Trevligt jobb faktiskt, men många söker och det tar tid att gå igenom allt och hitta den ”bästa nålen i höstacken”.

Samtidigt har vi en agentur för skåp till skidförvaring och sko- och pjäxtork från Steurer och med en viss självklarhet blir det mer jobb med det när hösten kommer. Nya fritidshus är färdigbyggda och vill ha det installerat t.ex, skönt med varma och torra grejor när man ska ut i backen!

dalskidan © felicia ahlbin

- Just den här hösten har vi bytt inredning i skidhyran för att få logistiken att fungera bättre, vi har fått in en ny fiffig enhet som mäter, väger och frågar ut skidgästen om åkerfarenhet och sedan spottar ut ett kvitto som personalen i uthyrningen kan plocka fram rätt skidor, skor och stavar efter. Martin är mycket nöjd, det syns på honom, han tycker om att ha det bästa och att ligga i framkant på utvecklingen i branschen.

Telefonerna ringer, det kommer lastbilar med varor och ”personalingången” släpper in folk hela tiden. Det ska packas upp och exponeras eftersom butiken nu från och med november är öppet alla helger. Syskonen Hansson åker runt och pratar med tävlingklubbar, håller föredrag och ställer ut på lokala mässor. Det är snärjigt i sportshoppen den här tiden på året kan man konstatera, så nu vet vi det!

Text Maggie Ahlbin, foto Felicia Ahlbin