Sälen, sommar och fäbodliv

Alicias skratt är som en porlande vårbäck när den vita hönan flaxar upp på bordet och börjar att leta efter rester av våfflor på tallriken. Hönan är helt orädd och är hungrigt målmedveten när hon vänder på bestick och servetter i sin jakt på något ätbart. Lika orädd är faktiskt Alicia, 6 år, som bara tycker att hönans besök i hennes fika är helt ok.

Alicia är en av många gäster på Lindvallens Fäbod i Sälen. Centralt placerad precis vid sidan av SkiLodgen och hela sommarens centrum har fäboden massor av besök hela dagarna. För oss äldre är det en nostalgiresa, för de yngre en härlig upplevelse med lösgående djur att umgås med. Här finns kaniner, kalvar, hästar, getter, grisar och som sagt, hönor.

Alla djuren är vana vid besök och ägnar inte oss särskilt mycket uppmärksamhet, vi ingår bara i deras vardag här. Grisarna rotar omkring i hagen och vänder på stenar med sina starka trynen och grymtar förnöjt när de hittar någon delikatess i jorden. De burriga och gråspräckliga hönorna stegar bredbent omkring och letar efter osynliga korn i det kortklippta gräset. Getterna verkar ha ögon i nacken när någon kommer för nära och studsar elegant vidare i blåbärsriset när en hand närmar sig för att klappa. Då och då tillåter de nådigt att någon får klia lite i hårvirvlarna bakom öronen och de små eleganta hornen.

Hela fäboden omgärdas av en riktigt fin gärdesgård som är byggd "på riktigt" med långsamtvuxet virke och med granvidjor runt stolparna. De små grå timmerhusen bildar en fin fond för blåbärsriset i skogsbacken som riktigt lyser smaragdgrönt i solens motljus. En fin bäck strömmar igenom och bildar en liten damm mitt i som är som gjord för lite fiskeäventyr från bryggan som tom är utrustad med flytvästar och metspön.


Stämningen är påfallande trevlig här och upplevelserna för barnen är genuina och verkliga. För nästan alla är det idag ett riktigt äventyr att klia en levande gris på ryggen eller att låta en höna picka mat ur handen på dem. Tänk att man vågade! De skrattar och tjoar av upphetsning och föräldrar, mor- och farföräldrar bara ler, de känner också igen sig och vet hur det är, när det är på riktigt.