pistör hundfjället © peter ahlbin sälen

- Om folk vill ha en hamburgare eller en korv så ge dem en hamburgare eller korv, säger Chrille och gestikulerar med grilltången. Men, tillägger han, det ska vara bra hamburgare eller korv!

Vi är på Sälens bäst frekventerade grill, Fompes Grill, mitt emot familjebacken på Hundfjället. Här började Chrille Ahlén och hans fru Ulrica redan 1999 med en enkel grill mitt emot liften att servera skidåkande gäster på Hundfjället snabb hjälp för barn och vuxnas sockersvackor. I dag har den lilla grillen vuxit till sig och är i det närmaste en liten fjällstation. Nu är grillen inomhus och det generösa soldäcket och sittplatserna under tak rymmer minst 100 gäster.

pistör i sälen © foto peter ahlbin

 

Doften av nygrillat och den mysiga inredningen av sittplatserna med renfällar på sätena av grovtimmrat trä är en oslagbar ”inkastare”. Det är omöjligt att bara glida förbi utan att förr eller senare vara antingen hungrig, törstig eller fikasugen eller både ock. Gästerna sitter eller står ute i alla väder, hungrig blir man ju av aktiviteter på snö och det är nästan alltid kö framför luckan. Väl framme för att beställa möts du av en glad och serviceinriktad ”Ullis” alltså Ulrika Ahlén.
Med hennes hjälpsamma frågor går beställningarna smidigt och sedan är det bara att runda hörnet till nästa lucka där maten dyker upp lika kvickt från Chrilles proffsiga tillagning.

De här två är inga vanliga dunungar utan riktiga gamla restaurangrävar som har både tempot och ribban högt. Samspelta som få kan de en bra dag servera 1000 gäster och det fuskas ingenstans med kvalitén, allt är à la minute!
Råvarorna är lokalproducerade, Karelius Chark i Lima är huvudleverantör och där har man tillsammans med Chrille och Ullis tagit fram Fompes egna kryddiga korvar för grillen. Fompes nyfriterade pommes är en stapelvara och en grym succé, varma, salta och perfekt ljusbruna! Fish & chips med dansk remouladsås och ångande varm gulaschsoppa har också kommit till på matsedeln under senare år när grillen blev ett kök.

Under vårvintern när solen ligger på är Fompes Grill det ännu mer självklara valet av matställe. Bleka vinternäsor är vända mot solen i söder medan man njuter av den vällagade maten och kan unna sig en pilsner eller en glühwein. Varm choklad, fika och godis finns i sortimentet och en och annan varm drink med kaffe och vispad grädde går det åt när man väl bestämt sig för att sitta lite längre.

text & bild för SälenGuiden;
Maggie & Peter Ahlbin

42365