December, det är frostigt och kallt och i butik Form & Funktion är advent- och jul i framkanten i skylten. Det är mycket rost, stiliserade granar, ljus och lyktor. Nya och lite ovanliga inredningsdetaljer upplever jag, mycket vill-ha-saker så önskelistan blir nog lång.

Från den inre delen av butiken hörs skratt och piggt prat. Det verkar vara trevligt att jobba med inredning kan man tänka! Vid det stora arbetsbordet hittar jag butiksinnehavaren Lenita Nyberg och hennes medhjälpare Mikaela Lindgren. Det är listor, mer listor, tapetkataloger, tygprover, golv- och textilprover över hela arbetsytan.

Samtidigt anar man en tydlig struktur i det hela och ingen av dem verkar att leta efter något när de tar fram en lista eller ett prov för att jämföra eller stämma av.
Det är åtta år sedan Lenita tog över lokalen efter anrika Linds Sport som förmodligen var Sälens första sportbutik men som stått tom i många år.

Sedan dess har butiken byggts ut och är idag en intressant inredningsbutik med fokus på varor med hög kvalité och goda varumärken. Antika mattor, möbler, glas och porslin, bad och sovrum samsas med belysning och prydnadsföremål. Det är mustigt, rustikt, mulligt och elegant på samma gång! Lenita och Mikaela har inredningsuppdrag för både privatpersoner och företag med hus på fjället. Nybyggen lika ofta som ombyggnad och renoveringar. Form & Funktion har ett antal samarbetspartners i byggsvängen men planeringen görs av tjejerna själva. Projekten tar längre tid än man tror, får jag veta när jag sätter mig hos dem i den organiserade röran av listor och prover.

Kolla huset/lägenheten, mäta upp, leta färger, tapeter och golv, hitta möbler, sängar, textilier och inredningsdetaljer och sedan sammanställa nya listor till ägaren som ska godkänna valet och priserna. Sen ska det hela beställas, hantverkare anlitas till det de inte gör själva och det gamla ska ut och det nya ska in. Några varv får man vara beredd på att köra säger Lenita och ler, Mikaela nickar instämmande.
Sällan tas alla offerter utan ändringar och ibland ska hela släkten säga sitt och då tar det extra tid och blir mer arbete.
Vi tar uppdragen på timmar och för det mesta är alla helt nöjda och glada när jobbet är klart.

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se

Faktaruta

Form & Funktion inredning och butik
Lenita Nyberg & Mikaela Lindgren
Sälens by

0280-207 40 el 070-629 00 76

1