42571
 

Frö, en restaurang för dig som söker smakupplevelser

Tänk dig själv att du är ung begåvad restaurangarbetare, grymt intresserad av mat och viner och får ett erbjudande som kommer once in a liftime; vill ni ha en anställning hos oss och driva en restaurang på fjället som er egen? Vem kan tacka nej till en sådan utmaning?

Emma Ramirez och Malin Flygar pratade ihop sig och tackade ja till ”egen” krog på fjället, närmare bestämt på Fjällsåsgården vid Hundfjället. Emma är sommelier och Malin är kock, båda är intresserade av smaker från respektive ansvarsområde som gifter sig med varandra. De är goda vänner sedan länge, har gjort flera säsonger i Sälen och hade pratat om att jobba ihop många gånger, här var möjligheten!

pistör i sälen © foto peter ahlbin

Frö blev namnet på krogen och namnet syftar på att det är ett genuint mathantverk från grunden och då pratar vi verkligen om från grunden. Menyn är uppbyggd av små och mellanstora rätter, leverantörer och producenter är lokala och många av råvarorna och smakerna är plockade på plats i skog och mark under sommar och höst. Malin ”spanar” hela tiden efter ätliga godsaker att skapa spännande rätter av, och släkt och vänner är engagerade i både svamp- och bärplockning under säsong. Personligen kände jag mig lite skeptisk till hennes förslag att äta lav, om än sköljd, friterad och toppad med löjrom, men de modiga nyårsgästerna gillade det!

Restauranglokalen har byggts ut med en härlig glasad matsal, möblerna har bytts ut (stolarna är grymt bekväma) och uppdukningen är vackert enkel och stilren. I den stora öppna eldstaden sprakar en brasa, det klonkar lite bland kastrullerna i köket och det är ett hemtrevligt sorl av gäster och personal, trivsamt är nog ordet.
På menyn finns godsaker som fjällröding, getyoghurt, grillat smör, råraka, svampbuljong, betor, rökt sidfläsk mm, mm. Vem kan stå emot ”bakad choklad, rostad grädde, hasselnöt och spritiga äpplen” i finalen? inte vi i alla fall. Smaka på ordet, vinbärsbladsmarräng så förstår ni hur förförisk menyn är utformad och att man vill smaka på allt.

Vinlistan på Frö är stor och noggrant utvald av Emma. Jag noterar att det finns viner från många länder, det finns ekologiska viner och till och med veganska viner. På frågan om vad som kommer först i kombon, mat eller vin så skrattar både Malin och Emma och säger att de provar sig fram tills de hittar den bästa. Det är en ständigt pågående process och den styrs av både utbud från leverantörer och intresse att utveckla smaker och upplevelser för deras gäster.

För SälenGuien © foto o text ahlbins.se

Faktaruta

Frö
www.frorestaurang.se
Fjällsåsvägen 2
Hundfjället Sälen
Tel 0280 336 10

Frö restaurang ägs av Magnus Wieselqvist och Janne Söderberg som dessutom äger och driver krogarna på Kläppen Ski Resort.

1