jeppe1
 

Det fräser till under skidorna i den stora klacken i snöparken och en smidig figur lättar från marken, far högt upp i luften samtidigt som han gör en rodeo 540 mutegrab och sen med god marginal samlar ihop sig och landar med mjukt böjda knän och åker vidare ner till liften.

Jesper Ahlén har åkt skidor sedan treårsåldern. I Sälen finns inte så mycket annat att lägga tid på under vintern. Alla barn börjar träna skidor så fort muskulaturen har utvecklats något sånär i benen, dvs i just treårsåldern. Sälen IF:s alpina sektion ser sedan till att alla kan ta sig ner genom portarna i en stakad bana innan man ens har börjat skolan. Två kvällar i veckan är det träning på det och sen tävling i helgen.

Det är en livsstil för alla boende här, man är vuxen tränare i minus 20 grader och man kör barnen till tävlingar varje helg, ofta mer än tio mil bort. Men är man kille som Jeppe, har full kroppskontroll sedan sexårsåldern så blir det ju lite tjatigt att bara köra portar och då började han och ett par kompisar att ”härja i backen” som han själv uttrycker det.

text maggie ahlbin
foto peter ahlbin

Så mycket roligare att utmana varandra, hoppa högst eller längst, över och under hinder och på de mest omöjliga ställen! Tacka vet jag lite utmaningar, ju svårare desto bättre!

När Jesper var tio år började han tävla free ride dvs hoppa över hinder eller rails. Sedan dess har meriterna och prispokalerna hopat sig genom topplaceringar i Big Air och Slope Style. Under WM för juniorer i Italien 2015 där Jesper var uttagen till landslaget kraschade Jesper och fick en allvarlig hjärnskakning och var tyvärr ute ur tävlingen.

I Malung Sälens kommun har gymnasieskolan en Free Ridelinje och där har så klart Jeppe gjort sin gymnasietid under tre år. Träning och tävling står på programmet kombinerat med allmänna ämnen som är obligatoriska för alla. Här utvecklades både den motoriske och den målinriktade Jesper. Rätt träning och rätt mat är viktiga faktorer för framgång i tävlingarna i backen och det blir en ny egen livsstil.

Just nu efter avslutat gymnasium är planen att träna, tävla och synas så mycket som möjligt under vintertid, under sommaren jobbar Jesper och sparar pengar. Sporten växer och blev till och med en Olympisk gren 2014 för första gången. För att ha råd att tävla har Jesper hjälp av lokala sponsorer som stöttar med ekonomiska bidrag men även andra sponsringsbidrag i form av kläder och skidor, direkt av agenturer eller av tillverkare. - Jag ska hålla på så länge jag utvecklas och det leder framåt säger Jesper med ett leende och glada ögon, drar ner sina gogles och skejtar fram till liften för nästa åk.

39844