Från Prinskorv till julskinkor hos Karelius


I Lima, strax söder om Sälen har det lokalproducerats charketurivaror ända sedan 1928! Det är alltså inget modebegrepp som är styrt av kändiskockar eller media, bara helt enkelt producerat av de bästa råvarorna på orten av fyra generationer Karelius.

Företagets historik sträcker sig från Edvard Karelius som började med att slakta och sälja köttvaror i slutet av 20-talet till dagens ättlingar som medvetet arbetar med kvalité, tradition och nytänkande.

Sedan 1998 driver Mikael Karelius och hans kusin Sten Karelius företaget och fjärde generation Karelius representeras av Mikaels son Gabriel, 24 år.

Det är framförallt korv med stort K som är profilprodukt hos Karelius. Här görs älgkorv, björnkorv, julkorv, Limakorv, salami, renkorv och prinskorv för att nämna några. Bara det bästa svenska köttet utan onödiga tillsatser används för att smakupplevelsen ska bli något utöver det vanliga. Grabbarna Karelius kan skryta med att ha tagit hem flera medaljer av de högsta valörerna för sina korvar på Chark-SM. De färdiga produkterna säljs i livsmedelsaffärer i hela Dalarna och serveras även hos lokala restauranger.

Under November och December är högsäsong på Karelius. Då ska mängder med julmat produceras till både butiker, restauranger och till enskilda konsumenter och företag.

Det dånar i de stora rostfria trågen där kött och kryddor blandas, korvstoppningen i naturfjälster sprutar ut korvar i långa banor och i stora stimkittlar kokas det julskinkor, 120 kg i taget! Inför årets jul är det 16 ton skinka som ska saltas, kokas, rökas och grilljeras. Efterfrågan på jullådor med blandade charkprodukter som gåva och julklapp är stor och ökar. Hanteringen kräver dock mycket utrymme och man är trångbodd så det blir bara 300 stycken i år!

Stanna till vid butiken i Lima på vägen till eller ifrån Sälen och handla din korv, sylta eller skinka, genuint lokalproducerat som sagt. Butiken är öppen hela året, endast stängd under årets älgjaktsvecka, då är det semester!

karelius