pistör hundfjället © peter ahlbin sälen

Så kom hon då, det svenskaste av det svenska fast hon nog egentligen var från Italien, vår ljusdrottning Lucia med hela sitt härliga följe! Årets Lucia i Sälen är Tilda Petersson, traditionsenligt framröstad av släkt och vänner och hela byns befolkning.

I Sälen firar vi Lucia sedan många år tillbaka. Fler och fler barn väljer att delta, allt från de allra yngsta i förskolan till flickorna på högstadiet som är Lucia eller ”stor tärna”. Under flera veckor pågår repetitioner av sångerna som hör till den stående reportoaren, allt under överinseende av den begåvade musikern Karolina Kempe som själv har en vacker och säkert inspirerande sångröst.

 

Så småningom sitter sångernas texter och det är dags för första repetitionen i kyrkan, scenen för framträdandet. Det är nu den stora utmaningen är att få alla på rätt plats i det stora Luciatåget och att få kyrkans kor att räcka till för 30-40 barn.

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se

SälenGuiden var på plats med kameran för att dokumentera den här eftermiddagen, och det var en upplevelse i konsten att strukturera. Vi och en handfull föräldrar som tittade på kände nog en liten ilning av nervositet när Karolina tog sig an att detta gigantiska plocke-pinn av små och stora barn, detta går aldrig! Men det gjorde det! Någon enstaka gång fick hon ”ryta till” och tala om att hon snart blir irriterad men på det stora hela fick hon dem, stora som små, att koncentrera sig, få sin egen plats, att komma ihåg vem man står bredvid och att gå in och ut på samma ställe och med rätt kompis vid sidan. Vi som såg på var djupt imponerade…

Dagen L som i Lucia kom lägligt nog en söndag i år och klockan 18.00 var kyrkan absolut fullsatt och luften full av förväntansfullt sorl. Vår egen kyrkoherde tittade med längtansfulla ögon ut över församlingen och konstaterade att det t.o.m var mer folk än på skolavslutningen. Ljuset tonas ner, (läs släcks nästan) dörrarna öppnas och där är dom, hela följet. En gemensam suck från församlingen hörs, ögonen tåras och vi låter oss förföras av ljusen, vita särkar, lingonkransar, glitter och små tomtar och pepparkakor. Det är så vackert och så välkänt och tillhörande för oss alla!

Framträdandet flöt på helt enligt planen och det ska sägas att sångprestationerna var fantastiskt fina. Vi hörde alla gamla välkända sånger vi är vana vid men även en och annan ny i repertoaren, bla halleluja som framfördes av två unga oblyga solister uppbackade av den stora luciakören. Både små tomtar och pepparkakor fick sina sånger sjungna och fick dessutom möjlighet att bli av med de värsta myrorna i kroppen med ett par korta promenader runt bänkarna i kyrkan.