pistör hundfjället © peter ahlbin sälen

Sommarens mysigaste festival

Solen gassar och solhattarna är på, hundarna viftar förhoppningsfullt på svansen åt varandra, picknickkorgarna är uppackade och de minsta barnen sover i sina vagnar. I Malungsfors Forsglänta är det nästan fullsatt, gemytlig stämning och från scenen hörs toner från begåvade sångare och musiker.

 

Hars Matilda Eriksson hon är ung, liten och späd med skrapsår på ena knät, och hon har en enastående bra röst. klicka på bilden för film...

Malungsfors visfestival lever med råge upp till sitt epitet ”sommarens mysigaste festival” redan mitt på dagen! Johan Eriksson och hela hans stab av medhjälpare kan känna sig nöjda med sin insats med att göra festivalen till en av landets mest generösa och faktiskt mysiga event. Vi ser en mixad publik med både lokala gäster och inresta turister. Här är flera generationer på samma folkparkssoffa och här finns även en och annan hotshots från flashigare miljöer i kombination små filmstjärneliknande flickor i solglasögon och fina chiffongklänningar.

Först ut på lördagens scen är Patrik Isacsson. Han småpratar trevligt om när han var bosatt i Äppelbo utanför Vansbro och om utmaningen att passa in i den kulturen när man inte jagar älg eller kör raggarbil och om humorn i att få en rulltårta anonymt levererat när man vurpat på sin första skotertur.
- Nu är inte jag här för att underhålla er, säger han sedan och plingar lite på gitarren. Det är ni som är här för att jag ska ha roligt på jobbet, bara så ni vet!

Och publiken gör verkligen vad de kan för att han ska ha roligt på jobbet. Folkkär som han är kan många hans texter och sjunger med, man klappar i händerna och skrattar åt hans småprat mellan låtarna. En timme med honom på scen går fort men publiken är nöjd och ger honom stående ovationer efter sista låten. Vi frågar honom om hur det är att spela på en sådan här festival och han säger helt allvarligt att det är andra gången under hela karriären det hänt att han spelat mitt på dagen. Det känns nästan som ett soundcheck men supertrevligt och härligt att komma så nära en publik som är så initierad i hans musik.

Att ta över scenen efter den här etablerade artisträven är ingen enkel sak om man är förhållandevis ny i branschen men det gör Hars Matilda Eriksson med glans. Hon är ung, liten och späd med skrapsår på ena knät, och hon har en enastående bra röst. Hennes två musiker kompletterar henne perfekt och musikvalet ligger åt både vishållet och åt country, bla en Johnny Cashlåt ”he use to love me a lot” som är väldigt bra framförd.

Festivalens lördag pågår till sena kvällen med massor av namnkunniga artister. Här finns möjligheter att både fika med hembakat och äta middag med öl och vin om man vill, glass och annat godis är en självklarhet i kiosken. Hinner du inte hit till året festival så boka in dig till nästa år, väl värt ett besök på sommarens mysigaste festival.

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se

41566