midsommar i sälen © sälenbild peter ahlbin
midsommar i sälen © sälenbild peter ahlbin

Midsommar på Olnispagården i Sälen

Det ligger ett sus av förväntan över älvbrinken vid Olnispagården där många bofasta och inresta gäster har samlats i väntan på båtarna med spelmanslaget och deras dräktklädda följe. Alla spanar vi norrut mot gamla bron och lyssnar, hör du något, eller var det fågelsång som lät?

midsommar i sälen © sälenbild peter ahlbin

Det är midsommarafton i Sälen. Som vanligt har midsommarstången lövats under förmiddagen med hjälp av frivilliga som plockat blommor och löv. Olnispagården café har öppnat och serverar fika med hembakat, från bagarstugan doftar det av nybakat tunnbröd, det är lotterier, och ponnyridning och fiskdamm för de minsta.

Det är mycket folk på gårdstunet och fler är på väg in över nya bron från centrum, säkert mer än 3 000 gäster totalt. Vädret visar sig från sin bästa sida, det är varmt och halvklart och ingen behöver jacka eller paraply. Det här är en dag för oss som har folkdräkt och vi ser många, många som har klätt upp sig i sin, både gammal och ung. Förutom de lokala dräkterna finns det både andra svenska sockendräkter men även Sverigedräkten, norska dräkter och till och med en rysk! Självklart har flickorna kransar i håret! Det är en dag när man får vara lite gammaldags och gå ut och plocka sina blommor och göra sin egen krans. Om det blir lite ”himpavimpa” det vill säga lite skevt eller för stort gör ingenting, det är bara så genuint trevligt!

Men nu hörs det väl lite fiolmusik där bortifrån kröken på älven? Jodå, där kommer dom! Sju lövade roddbåtar med Transtrands spelmanslag och deras vänner närmar sig i sakta mak. Det är fullt av åskådare på sidorna av älven och stämningen är nästan lite högtidlig, det här är svenskt och gammal vacker kultur. I samlad tropp går sen spelmännen upp för backen till gårdstunet där midsommarstången väntar på att resas till fiolmusik.

Många och långa ringar blev det till dansen runt midsommarstången! Torbjörn Korsell fick oss att sjunga gamla svenska ringlekar med bravur och det är bara här i detta landet som det är självklart att vuxna och barn hoppar runt och sjunger om ”små grodorna”, helt unikt. Vi såg bara glada och nöjda miner och trevlighetsfaktorn var ca 150 procent!

text och bild
Maggie & Peter Ahlbin
www.salenguiden.se