pistör hundfjället © peter ahlbin sälen

Om olyckan är framme så är jag där också!
eller; att arbeta som pistör i fjällen

Om man som jag är uppvuxen på skidor i Sälen, älskar skidåkning och snö och är intresserad av människor och service så har man dragit högvinsten till ett drömjobb när man blir antagen till pistörutbildning hos SkiStar! Som pistör ingår jag i en skidpatrull som sjukvårdare och är delaktig i säkerhetsarbetet i skidanläggningen. Vi kör inte som många tror pistmaskin på nätterna, där krävs det en annan form av kompetens!

I första hand är vår uppgift som pistör att förebygga skador och se var det är risk för olyckor och avgränsa det från våra gäster. Det innebär att vi redan kl 07.00 varje morgon är ute i anläggningen och avsynar nerfarter, stolpar, svackor och möjliga lavinhäng. Käppar ska sättas och madrasser ska fästas upp för att inte tala om att eventuella sprängningar av snöhäng som kan bli laviner. I min grupp har vi en meriterad pistör som gjort detta i många år, Spräng-Hans! Säsongen 2013-14 gjorde han av med extrema mängder dynamit tack vare av den stora snömängden som skapade många stora drivor på fjällkanten .

pistör i sälen © foto peter ahlbin

Som pistör är vi ute i backen, åker skidor, pratar med våra gäster och hjälper till där det behövs. Vi åker ut på driftstopp i liftar, evakuerar från liften om det behövs, handskottar och skjutsar folk som av olika anledningar inte kan ta sig ner eller fram i snön.

Men framförallt är vi experter på att ta hand om skadade skidåkare! Det är trixigt och svårt att plocka ut en gäst som kraschat in i och under en yvig gran utan att förvärra skadan. Svåra lägen hör tack och lov inte till vardagen men vi tränar hela tiden och vi är riktigt bra på det! Dessutom jobbar jag med gamla erfarna fjällrävar som gjort det här länge och vet när man kan göra vad. Den vanligaste skadan för oss att ta hand om är med viss automatik ben- och knäskador men vi gör också insatser vid allvarliga skador som när en axel gått ut led när skidåkaren fallit illa. Axelskadan är extremt smärtsam och patienten är väldigt lättad och tacksam när vi fått den på plats igen i regel vid första försöket.

Det bästa med mitt jobb som pistör är att jag hela tiden upplever att vi gör skillnad, att våra gäster uppskattar våra insatser. Om man som jag älskar skidåkning och livet utomhus då är det dubbelt så bra! Jag har förmånen att arbeta med kompetenta och roliga kollegor och jag träffar olika läkare som är knutna till anläggningen under säsongen som lär mig nya saker hela tiden.

Vi ses på Hundfjället i vinter!
Med vänlig hälsning, Felicia Ahlbin, pistör.

Faktaruta

Om olyckan är framme.
- tag kontakt med närmaste liftvärd som alltid har radiokontakt med oss.
- om du inte kan lämna den skadade, ring 112, de kopplar er till oss.

37422