pellehoffman1
 

Pelle Hoffman gillar AIK och öl. AIK för fotbollen tror jag, men fablessen öl är mindre att just dricka den men mer för att brygga egen maltdryck. Pelle är sedan flera år inbiten ölbryggare och har dessutom fått licens för att sälja den på den egna krogen Gustav Grill & Bar på Lindvallen i Sälen. Flera medaljer av ädlaste valör har han kammat hem i SM för ölbryggning också.

 

I spåren på baristor, sommelierer och gorumékockar har vi nu även fått ölkännare som brygger eget öl. Här handlar det också om smaken, att expremitera med olika sädesslag, humle från gamla och nya världen och om smaktillsatser i form av t.ex bär, kryddor eller örter.

Att brygga öl är ingen ny uppfinning om du till äventyrs tror det, man vet med säkerhet att vi gjorde det det redan för 7 000 år sedan. Den moderna bryggeritekniken har i huvudsak utvecklats och förfinats i kloster under medeltiden och industrialiseringen av processen skedde under 1700-1800-talet. Idag är bryggerinäringen en miljardindustri där Kina är största producentland. Men som sagt, det finns många små microbryggerier och i Sälen har vi ett, Sälens Fjällbryggeri.

Bryggmästare Pelle brygger sitt unika öl i Fjällbagarns bagerilokaler ett par gånger i veckan. Mäskkaret rymmer 200 l och processen där upphettat vatten pressas genom den krossade malten (oftast korn eller vete) frigör smaker, proteiner och socker. Mäsken ska sen urlakas och filtreras innan den sedan kokas med smaksättande ingredienser t.ex humlekottar, kryddor eller bär.

Så småningom ska brygden som nu är kolsyrad slås på buteljer för ytterligare lagring. Lagringstiden beror på vilken öl som är i karet, t.ex veteöl, ljus eller mörk lager. Du får räkna med mellan två veckor och två månader innan ölen är drickfärdig. Pelles öl har ofta beskrivande namn som t.ex Bolsjeviken, The Hobbit eller nu den senaste premiären Vargavinter Ale. En öl med rejäl fruktig beska och en generös alkoholhalt som värmer upp även den mest frusna skidåkare!

Hos Sälens Fjällbryggeri hittar du öl med smak av hjortron eller skogshallon som är plockade av familjen under sommaren i Sälen. Det fina vattnet på fjället ger också en egen karaktär på Pelles öl, rent klart källvatten. Slutligen ska brygden kylas ner och olika sorters jäst tillsättas innan den får stå till sig i kylrummet ett par veckor.

sälens fjällbryggeri