Mot Klassikern

Ett reportage om Matilda och Pontus, ett aktivt par i Sälen.
Av Felicia Ahlbin

”Ja alltså, jag vill ju egentligen inte göra det här...” säger Pontus. ”Nä, det är ju jag som har dragit med honom på att göra klassikern!” säger Matilda och skrattar när hon tittar på honom. Hon berättar att tävlandet är något hon verkligen tycker är roligt, hon känner sig sporrad och taggad, ”det är en känsla jag aldrig vill bli av med!” Pontus erkänner att han faktiskt har blivit övertalad och att han nu börjar se tjusningen i den stora utmaningen.

Det var genom gemensamma vänner som jag träffade Matilda och Pontus första gången. Två aktiva personer som lever och arbetar i Sälen året om. Båda två började som säsongare här på fjället och efter sex säsonger är Pontus fortfarande kvar. ”Jag gillar Sälen, det är toppen och man har allt för träningen utanför dörren” säger Pontus.

Pontus är ursprungligen ifrån Stockholm, en hockykille som gillade att åka skidor med familjen i Sälen. Genom sin pappa, ett fotbollsläger, Tommy Söderberg, och Anders Sessler hamnade Pontus på Snögubben, en restaurang mitt uppe i Gustav backen. Där var han två säsonger innan han började på Stadium Ski där han fortfarande jobbar idag.
Matilda däremot jobbar med något helt annat än skidåkning, hon är surfinstruktör på Experiums äventyrsbad. Matilda är kulla, ursprungligen ifrån Tällberg och har alltid varit i Sälen med familjen. Hennes vänner har en stuga här på fjället och de har tillbringat många skidåkande helger där tillsammans under deras uppväxt. Sälen är alltså ett självklart val för dem båda.

Vad betyder träning för er? Vad motiverar er att leva ett så aktivt liv som ni gör?
”Framför allt att hålla sig i form” svara Pontus. ”Jag har alltid levt ett aktivt liv. När jag var yngre var det hockey som gällde, jag kom långt och spelade för AIK och körde seriöst tills jag var 19. Antar att det är något jag lärt mig sen jag var liten att alltid hålla igång kroppen så det är helt enkelt naturligt.” Matilda ser på Pontus och håller småleende med honom, hon tillägger att tävlandet är viktigt för henne. ”Man blir peppad av tävlandet, man har något att se fram emot och det blir en drivkraft, i alla fall för mig!”

Matilda, vad är den roligaste träningen?
”Oj, det var svårt! Måste jag välja?” Hon skrattar lite och tänker efter, tillslut kommer hon fram till att det är variationen som är rolig. ”All min träning är säsongsbetonad. På vintern blir det längd och under sommaren blir det mycket löpning och cykel.” Pontus inflikar att det är viktigt för honom med, annars tröttnar man och nu under mellanperioderna mellan vinter/sommar blir det mycket gym.

Har du något smultronställe att träna på Pontus?
Då måste jag nog säga Rörbäcksnäs XC leder. De är oslagbara, varierade och roliga. Där är jag mycket på sommaren och cykler, under vintern blir det mycket längdträning i Gundespåret vid Experium. Det är lättillängligt, ofta spårat och det är också varierande.

Hur ser ni på det här med klassikern, hur lägger ni upp det?
”Klassikern passar så bra till vår träning, så fort snön kommer börjar vi med längdträning och i mars inleder vi vår klassiker med Vasaloppet. Så fort snön sen smält tar vi fram cykeln för att träna inför Vätternrundan.” Berättar Matilda. Inför Vätternrundan har de planerat att cykla från Sälen, hem till Matildas föräldrar i Tällberg och tillbaka. 15 mil enkel resa. ”Perfekt som en träning, eller hur?” utbrister Matilda och ser nästan lite för lycklig ut!

Jag kan inte låta bli att le lite åt henne, hon lever verkligen i det här med utmaningarna, tar det på allvar och går in i det 100%. Men det måste man kanske när man ger sig in på en sådan här utmaning. Men ändå, det är beundransvärt.

Hur ser framtidsplanerna ut?
Nästan samtidigt säger de båda att de gärna vill ge sig in på triatlon. ”Jag tror det är en rolig utmaning som passar oss båda två”, säger Pontus och Matilda instämmer. Hon berättar att man satt igång Tällberg triatlon och att dom garanterat ska prova detta, kanske redan nästa år. ”Sen vill jag springa Göteborgsvarvet!” utbrister hon. ”Eller vilket lopp som helst, lopp peppar mig så det är något jag aldrig kommer sluta med!” Pontus tittar på henne, han ser ut att fundera på om han är inräknad i alla dessa lopp eller om han kommer slippa undan. Jag är redan övertygad om att han kommer stå där med Matilda på de flesta startlinjerna i alla fall.

Jag gillar dem båda, Pontus och Matilda. De är så väldigt trevliga och jag gillar deras motivation och framför allt Matildas driv i det hela. Jag tvekar inte en sekund på att de kommer genomföra sin klassiker utan några problem. Jag slår vad om att när de kommer i mål på Vasaloppet så är de redan taggade att ge sig in på nästa etapp i deras resa mot en Svensk klassiker.