höstmarknad sälen © peter ahlbin sälen

Det är en strålande dag, solen skiner och luften är så där kristallklar som den bara kan vara här på fjället. Den lite fräna rökdoften från den mobila smedens ässja blandas med den söta doften från tunnbrödsbaket till en härlig hemtrevlig upplevelse för min näsa, och stämningen vid Gammelgården är påtagligt allmänt gemytlig.

 

höstmarknad sälen © peter ahlbin sälen

Gammelgårdens årliga höstmarknad växer och är numera en självklar aktivitet att besöka för både inresta gäster och lokalbefolkningen. I år var alla utställarplatser bokade och så många besökare att det kändes som den första dagen på höst-rean! Lite knuff hit och dit men alla var på gott humör och bara log åt trängseln.

Utställningarna är i stort sett bara hantverkare av olika slag, blandat med lokalproducerade livsmedel som till exempel goda ostar, sylter och marmelader. Vi såg fina spånkorgar, en hattmodist, hemvävda trasmattor och dukar, stickade vantar, sockor och halsdukar. Nyhet i stickvärden var en ”mössa” eller ”kappa” till våra bag in boxpaket, kanske årets julklapp?

På Gammelgårdens fint stensatta innergård trängdes färgglada höstväxter i planteringar och krukor. Här hittade vi den lokala blomsterhandlaren som sålde både binderier och roligt slanka tomtar till den kommande högtiden. Bredvid henne glöder det i ässjan hos smeden som tillverkar hållare till ljusstakar som består av en upp och nervänd flaska med avskuren botten, helt klart en presumtiv julklapp också.

Flickorna med Henny i täten hade fullt upp att göra i kaffeserveringen. Gammelgårdens våfflor är sedan länge en berömd kioskvältare men nu kunde vi även få andra läckra bakverk till eftermiddagskaffet. Buffén var uppdukad med allt från lokal blåbärspaj till ljumna vaniljhjärtan, macarons och många andra goda bullar och kakor. Mums för hungriga kakmonster och vi lät oss väl smaka!

text och bild
Maggie Ahlbin
www.salenguiden.se

Faktaruta

Fakta: höstmarknaden är alltid v.39 samtidigt som Country SM är på Högfjällshotellet.

höstmarknad sälen © peter ahlbin sälen